Το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ανακοίνωσαν και επίσημα την έναρξη  της Νέας Προγραμματικής Περιόδου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ 2021-2027. Η τελετή τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Εθνικών Υπηρεσιών που διαχειρίζονται το πρόγραμμα Erasmus+ Δρ Ιουρδάνου   και κ. Αλαμπρίτης, καλωσόρισαν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Την τελετή χαιρέτισαν ο κ. Θεοδόσης Τσιόλας, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Ο κ. Προδρόμου δήλωσε πως το πρόγραμμα Erasmus+ προωθεί την κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς ένταξη που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Τόνισε πως το πρόγραμμα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει  ώστε να επωφεληθούν όλοι από τις ευκαιρίες του, κυρίως όσοι έχουν λιγότερες ευκαιρίες ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της προσωπικής ή οικονομικής κατάστασής τους, κοινωνικού  και πολιτισμικού υποβάθρου τους, αλλά ακόμα και πρόσωπα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή υπολείπονται βασικών δεξιοτήτων.

 

Η κ. Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση παρουσιάζοντας το νέο Πρόγραμμα. Μιλώντας στην παρουσίασή της, υπογράμμισε πως

η Κύπρος αποτελεί πυλώνα υποστήριξης του προγράμματος Erasmus+ με αξία ανεκτίμητη για τους νέους της. Στόχος είναι 10 εκατομμύρια άτομα εντός Ευρώπης να επωφεληθούν από το πρόγραμμα τα επόμενα 7 χρόνια. Η κ. Χριστοφίδου πρόσθεσε πως στο νέο πρόγραμμα θα ενταχθούν καινοτόμες δράσεις όπως η βραχυπρόθεσμή και μικτή κινητικότητα καθώς και οι εικονικές μορφές πρακτικής άσκησης. Για πρώτη φορά θα επιτραπεί στους μαθητές σχολικής ηλικίας και στους ενήλικες μαθητές να πραγματοποιήσουν μια περίοδο κινητικότητας στο εξωτερικό, όχι μόνο σε ομάδες αλλά και ατομικά σε σχολεία ή οργανισμούς στο εξωτερικό. Επιπλέον, η κ. Χριστοφίδου τόνισε ότι το πρόγραμμα γίνεται περισσότερο προσιτό σε μικρότερους οργανισμούς, όπως και σε ομάδες νέων και αθλητικούς συλλόγους, με περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης στους τομείς της νεολαίας και του αθλητισμού.

Όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα χορευτικό δρώμενο από την ομάδα της Έλσας Σουρουλλά, καθώς και να ακούσουν 3 εμπνευστικές ομιλίες από δικαιούχους του προγράμματος.

Την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Βίβιαν Κανάρη.